15 Ekim 2014 Çarşamba

SLS içeren kremlere dikkat

SLS krem zararı
İçeriğinde SLS bulunan yumuşatıcı özellikteki kremlerin sağlıklı kişilerde cildin kalınlığının azalmasına neden olduğu belirlendi. Bu nedenle, benzer kremleri semptomlarını hafifletmek için kullanılan egzema hastalarının bu tip kremlerin etkisi ile aslında egzamayı daha fazla kötüleştirebilir. Bu araştırmanın sonuçları; göre egzema hastalarının kullandığı bazı kremlerin hastalığın etkilerini azaltmaktan ziyade daha da arttırabileceğini gözler önüne serdi.





Bath üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ndeki yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, egzemaya tedavisinde kullanılan kremlerden bazıları sağlıklı cilt yapısını bozarak cildin doğal kalınlığını azaltıyor. Bu tür kremlerin içerisinde bulunan sodyum lauril sülfat olarak bilenen ve SLS şeklinde kısaltılan kimyasal madde bulunuyor. SLS’nin etkisi ile cilt derisinin kalınlığı değişerek geçirgenliği artıyor ve buna ek olarak kaşıntıya sebep olabiliyor.

Araştırma, dört hafta süreyle SLS içeren kremi kollarına süren sağlıklı bireylerde, derinin üst tabakası olan "stratum corneum" katmanının kalınlığının %10'dan yüksek bir oranda azaldığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, sağlıklı kişilerin kol derisinde incelmeye neden olan bu kremin egzema hastalarının kullanması durumunda daha büyük bir etki yapacağını belirtiyor.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Profesör Richard Guy, yaptığı açıklamada "Cildin, bir kağıdın kalınlığının yaklaşık sekizde biri kalınlığında, kimyasalların vücuda girmesini önleyen ve nemi içeride tutan koruyucu lipit bariyer katmanı vardır. SLS ise, kremli bir doku oluşturmak için yağları su bazlı nemlendiriciyle karıştırmada kullanılan bir temizleyici madde olduğunu bildirdi. SLS, duş jeli ve diğer ürünlerde de yaygın kullanılır.

Araştırmamızda, SLS içeren kremin cilde sürülmesinin bu koruyucu bariyeri incelttiği, dolayısıyla cildin kimyasalların sebep olduğu tahrişe karşı direncini kaybetmesine neden olduğunu tespit ettik. Bu yüzden, bu kremi, ince ve tahrişe karşı korumasız egzemalı bir ciltte kullanmak durumu daha da kötüleştirecektir" dedi.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırma grubunun bir üyesi olan  üyesi Dr. Manda Tsang, egzemanın her yeni gelen nesilde yaklaşık %5 oranında artış gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bunun sebebi genetik ve çevresel etkenlerdir. Bunların arasında merkezi ısıtma sistemi kullanımı, akar barındıran halılar ve çok sık kullanıldığında cildi inceltebilen krem ve kozmetik ürünleri sayabiliriz. Araştırmamız, egzema hastalarının, hasarlı deri üzerinde yağ bazlı merhemler kullanmasının daha iyi olduğu sonucunu veriyor."

Bu nedenlerle egzema hastalığınız varsa ve hassas bir cilde sahipseniz kullandığınız kremlerin SLS içermemesine dikkat etmeniz şikayetlerinizin bir nebze olsun azalmasını sağlayabilir.






Diğer Yazılarım

Bodur otunun faydası

Yüz Cilt Güzelliği İçin Tavsiyeler 

Kolesterol Kan Şekeri ve Tansiyona Dikkat

İpeksi bir cilt için ne yapılmalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1