24 Kasım 2014 Pazartesi

Soğuk Havalarda Cilt Sağlığınıza Dikkat Etmelisiniz

cilt sağlığı için kışın ne yapılmalı

Soğuk havaların etkisine cilt sağlığınız açısından bakıldığında, düşük hava sıcaklıklarında vücudun tepkisel mekanizması, ısı kaybını önlemek için deri yüzeyindeki kan damarlarının çapını daraltıyor ve kan dolaşımını azaltıyor. Bu da ciltte soyulma ve kurumaya yol açıyor.





Soğuk kış günlerinde koruma fonksiyonu bozulan cilt daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duyuyor. Havadaki nem oranının azalması ve soğuk iklim şartlarından dolayı, derinin nem ve yağ oranı azalarak cilt kuruluğu başlıyor. Vücudu çevresel faktörlerden koruyan ciltte, yıpranmış ve hasar görmüş en üst katman (stratum kornetim) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddelerden kolaylıkla etkileniyor.

Kış mevsiminde el, yüz, ayak ve vücut derisi için özellikle ileri yaşlarda, çocuklarda ve hassas cildi olanlarda uygun cilt bakımı yapılması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade, sağlıklı bir cilt için önerilerini 9 başlıkta şöyle topladı:

NEMLENDİRİCİYİ 3 DAKİKA İÇİNDE KULLANIN


Banyo sonrası nemlendirici kullanımının etkisi birkaç kat artar. Banyo sonrası kuruladıktan sonra 3 dakika içinde uygun nemlendirici sürülmesi daha etkilidir. Aşırı kuru ciltlerde üre ve asit laktik içerikli nemlendirici daha faydalı olabilir. Tek sakınca, eğer ciltte egzama varsa, bazen nemlendiricilerin cildi tahriş edebilmesidir. Eğer nemlendirici kullanılmasına rağmen cilt kuruluğu devam ediyorsa, cildiye uzmanına başvurmak gerekir.

SICAK SUDAN KAÇININ


Sıcak su deri üzerindeki koruma yağ tabakasına hasar verir. Sık banyo yapılması ve el yıkanması, derisi hassas olan kişilerde sakıncalıdır. Banyo süresi 5-10 dakikayı geçerse deri hücrelerindeki su oranı azalır.

 

TIRAŞ VE EPİLASYONA DİKKAT


Banyo sonrası tüyler yumuşar ve tıraş işleminin bu süre içinde yapılması daha uygun olur. Kuru ciltlerde tıraş öncesi (yüz, bacak ve diğer bölgeler için) tıraş köpüğü veya jel kullanılmalıdır. Jel daha etkili şekilde cilt tahrişini önler. Tıraş köpüğü 3 dakika ciltte bekletilmelidir. Tıraş tüylerin çıkış yönünde yapılmalıdır. Aksi takdirde kıl dönmesi ve batmasıyla tahrişe sebep olabilir. Tıraş bıçakları en fazla 5-7 kez kullanım sonrası kesinlikle değiştirilmelidir. Bu durumda cilt tahriş riski azalır.

HAFİF BİR SABUN KULLANIN


Kokulu, deodorant ve alkol içerikli sabunlar cildi tahriş edebilir. Sabun PH değerinin 5,5 olması tercih edilir. Yağlı sabun ve jeller cilt korumasında faydalıdır.


PEELİNG İÇİN UYGUN ZAMAN


Yaz mevsimi güneşin etkisinin fazla olması sebebiyle peeling için uygun değildir. Ancak, sonbahar ve kış ayları sivilce izleri ve ince kırışıklıklar için glikolik asit içerikli ürünler ile peeling yapılması açısından uygun mevsim sayılır.

SAÇ BAKIMINI DA AKSATMAYIN

 

Yaz aylarında güneşin etkisiyle yıpranmış saçlara, kış aylarında uygun bakım yapılması gerekmektedir. Yumuşak saç şampuanları ve saç bakım kremleri önerilir.

ANTİOKSİDANLARI DOKTORUNUZA DANIŞIN


Cilt yaşlanmasını önlemek için saç-tırnak bakımı açısından hem krem olarak hem de ağız yoluyla çinko, A, E, C içerikli vitaminler ve antioksidan etkisi olan diğer ürünler, hekime danışarak kullanılmalıdır.

BEBEĞİNİZE DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİN


Bebeklerin cildi daha hassas olduğu için kış aylarında soğuktan korunmaları ve nemlendirici kullanımı daha da önemlidir.

GÜNEŞ KORUYUCULARI İHMAL ETMEYİN


İnsanlar genel alışkanlık olarak yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanır. Yağmurlu havalarda bile ultraviyole ışınları bize ulaştığı için kış mevsiminde de en az 30 SPF güneş koruyucusu önerilmektedir. Yüksek rakımlarda ve karlı ortamda güneş koruyucusu kullanımı daha da önemlidir. Cildimizi soğuk hava etkisinden korumak için ve soğuk sıcak şokunu önlemek açısından eldiven, uygun çorap, ayakkabı, bere ve atkı gibi aksesuarların kullanımı gereklidir.

Yılın her zamanı dikkat etmeniz gereken konuları Cilt Bakımı için 11 tavsiye başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.


Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1