30 Aralık 2015 Çarşamba

At Kestanesi Kreminin Etkileri Nelerdir

At kestanesi (Aesculus hippocastanum) Ağacı

At kestanesi ağacını (latince adı; Aesculus hippocastanum) hepimiz mutlaka görmüşüzdür, büyük kalın gövdeli ve yaprakları da kocaman olan bir ağaçtır. Yapraklarında 5-7 tane lob bulunur ve çiçekleri genellikle beyazdır ancak pembe çiçekli olan at kestanesi ağaçları da doğada bulunur. At kestanesi ağacının tohumları dikenli yapıdaki bir koruyucu kılıfın içerisinde bulunur. Koruyucu kılıf açıldığında içerisindeki kahverengi kestane büyüklüğünde olan tohumlarını görebilirsiniz.






At kestanesi Ağacı Özütünün Etkileri

Çeşitli krem, vücut yağı gibi kozmetik ürünlerde atkestanesi ağacının kahverengi tohumlarının ekstresi kullanılır. Bazı ürünlere ağacın yaprak özütü, çiçeklerinin özütü de konabilmektedir. At kestanesi ekstresi bazı cilt temizleyici parlatıcı özellikteki ürünlerde de bulunmaktadır. At kestanesi özütünün içerdiği saponin isimli kimyasallar cildin saf bir görünüm kazanmasını sağlayarak cilt bakımında etkilidir. Banyo sonrası kullanılan yağlarda atkestanesi özütünün eklenme nedeni içerdiği saponinlerin cildi yumaşıtıcı etkilerinden kaynaklanır.

At kestanesi özütünün içerdiği saponinlerden biri escin olarak isimlendirilmiştir. Escin anti-inflamatuar özelliktedir. Ayrıca escin atar damarların ve toplar damarların duvarını kuvvetlendirir. Kapiller damarların ya da kılcal damarların durumunda iyileşmeye yol açar.  At kestanesi ekstresi aynı zamanda kanın daha akışkan hala gelmesini sağlar. Escin ağız yoluyla alındığında kronik venöz yetmezliğin tedavisi için etkili olabileceği bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.

At kestanesi özütünde bulunan escinin damarları sıkılaştırıcı etkisi nedeniyle aynı zamanda varis ve hemoroid tedavisinde de etkili edebilir.

Varis ve hemoroit oluşumu genişleyerek normal yapısını kaybetmiş damarlardan kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile at kestanesi özütü varis ve hemoroit de bulunan genişlemiş düzenli yapısı bozulmuş damarların daralmasını sağlayarak şikayetlerin azalmasına yol açar.

At Kestanesi Kreminin Diğer bir Kullanım Etkisi


At kestanesi kremi aynı zamanda göz altındaki morlukların giderilmesi içinde kullanılabilmektedir. Bu amaçla üretilen göz kremleri gözaltı ve çevresindeki koyu bölgenin etkili bir şekilde renginin açılmasını sağlar, bu bölgedeki deriyi beyazlatır ve kırılgan özellikteki kılcal damarların daha dirençli sağlam bir yapı kazanmasını sağlar.

Atkestanesi kremi aynı zamanda cildin altındaki kan dolaşımını arttırarak derinin matriks tabakasına oksijen bakımından zengin olan kanın gelmesini sağlar böylelikle cildinizin kondisyonunu daha iyi hale getirir. Ciltte yaşlanmaya bağlı olarak kollajen ve elastin proteinleri azalır ve işlevselliğini yitirir. At kestanesi özütü içeren kremler ise bu proteinleri parçalayan enzimler olan kollajenaz, elastaz ve hiyaluronidaz enzimini lokal olarak baskılayarak yaşlanmaya karşıtı bir etkide göstermektedir.

At kestanesi özütü içeren ürünleri kullanırken dikkatli olmalısınız


Atkestanesi içeren ürünler kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta ise kullandığınız ilaçlar ile yan etki oluşturabilir ya da ilaçların etkisini daha da arttırabilir. Örneğin antikoagulant ilaçlar ya da kanın daha akışkan hale gelmesini sağlayan ilaçların (aspirin, warfarin, heparin gibi) etkisini arttırabilir. Ayrıca kan pıhtılaşma sorunları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Atkestanesi özütü aynı zamanda kan şekerini düşürebilir ve diyabet hastaları tarafından kullanılması sıkıntı oluşturabilir.

At kestanesi ağacının yaprakları, çiçekleri ya da tohumu ham halde iken işlenmeden tüketilmemelidir. Çünkü işlenmemiş halde esculin olarak adlandırılan toksik etkili bir kimyasal içermektedir. Eskulin etkili ise mide bulantısı, kusma ve ishal gözlenebilir. İşlenmemiş yaprak çiçek veya tohumunun tüketilmesi durumunda tıbbi gözetim gerekebilir.

At kestanesi özütü içeren ve ülkemizde satışa sunulmuş olan iki kreminin özelliklerini ve kullananların yorumlarını aşağıdaki linklere tıklayarak bulabilirsiniz.


BIORICHI At Kestanesi Balsamı / Kremi

Hunca At Kestanesi Kremi








Bu sayfayı arkadaşlarınızla aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz.

Cilt Bakımı ile ilgili diğer ürün incelemeleri

Avon soya fasülyesi özlü e vitaminli yüz kremi

Landoll Nashi Argan Yagı 

Soğuk Havalarda Cilt Sağlığı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1