25 Kasım 2014 Salı

Kış aylarında yeşil mercimek bulgur ve tarhana tüketilmeli


soguk havalarda yenilmesi gerekenler
Uzman diyetisyen Pınar Kural Enç, hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde özellikle hastalıklara yakalanmamak için sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti.
  
Uzman diyetisyen Enç, şu bilgelere yer verdi:

YEŞİL MERCİMEK: Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 Vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir.

Dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur.





Yağ içeriği oldukça düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır.Yeşil mercimek kolesterol içermez. İçerisinde yüksek oranda yararlı karbonhidrat bulunur ve yüksek karbonhidrat içermesine rağmen glisemik indeksi oldukça düşüktür. Çünkü sindirimi uzun süren yeşil mercimek karbonhidratları kana çok yavaş yavaş karışır.

Öğünlerde yenilecek 1 tabak yeşil mercimek yemeği sizi uzun süre tok tutar.Bu nedenle kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca posa içeriği açısından haftada en az 3 kere tüketilmelidir.  Yeşil mercimek kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır

BULGUR: Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan bulgur, protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca karbonhidrat değeri de oldukça düşüktür.

İçeriğinde demir,B 1 vitamini,B2 vitamini,kalsiyum ve Niasin mevcuttur.

Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.

Bulgur vücuda enerji de verir.

Bulgur ıspanaktan daha fazla demir oranına sahiptir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu özelliği vardır, B vitamini deposudur, içerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder, içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir, kan şekerini yükseltmez, şeker hastalarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, kilo aldırmaz bu nedenle diyet yapanlar için idealdir.

TARHANA: Kış aylarının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhana oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir. Vitamin ve mineral açısından zengindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir.

Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır. Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu nedenle kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin çabuk atlatılmasını sağlar.

Kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunan tarhana kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

Tarhana çocuklar içinde çok besleyicidir. Bebeklerin beslenmesinde ek gıda olarak en çok tercih edilen besinlerden biridir.

Karbonhidrat açısından zengin olmasından dolayı doyurucudur. Ayrıca tarhana iştah açıcıdır.




http://www.posta.com.tr/saglik/ sitesinden alınmıştır.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullarak paylaşabilirsiniz






Diğer yazılarımız


Bal ve kahve öksürük için tam çözüm

Soğuklarda Cilt Bakımı

Elma Sirkesi Faydaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1