16 Şubat 2016 Salı

Selülit Nedir ? Nasıl Geçer ? Nasıl Önlenir?

selülit nasıl geçerBu yazımızda sizlerle selülit hakkında bilmeniz gerekenlerden özellikle selülit nedir, selülit nasıl geçer ve selülit oluşumu nasıl önlenir sorularının cevaplarını paylaşacağız.Şimdi gelelim konumuza;

Bundan on-yirmi yıl öncesine baktığımızda insanlar daha hareketli bir yaşam sürüyorlardı. Evde televizyon veya bilgisayar başında saatlerimizi harcamıyorduk. Ancak şimdiki duruma baktığımızda ise saatlerimizi oturarak geçiriyoruz hatta iş yerinde masa başında çalışıyorsak bu oturarak geçen saatlerin süresi daha fazla artıyor.







Eski yıllar ile karşılaştırdığımızda kilo veya obezite sorunu daha azdı ve selülit problemide pek yoktu aslında. Günümüzde teknoloji yaşantımıza tamamen girmiş durumda ve sağladığı yararlar tabi ki küçümsenemez. Ancak teknolojinin yaşantımıza girmesiyle daha az hareket eden bir toplum yapısına doğru ilerliyoruz. Bu durum pek çok sorunları beraberinde getirdi. Başta kilo ve asosyallik, içine kapanma gibi eskiden daha az görünen durumlar günümüzde daha sık gözlenir oldu. Bunlara ek olarak selülit sıkıntısı da daha fazla gözlenir olmaya başladı.

Hareketsiz mesleklerde çalışan kadınların kilolardan ve selülitlerden daha fazla yakındığını sizlerde duymuşsunuzdur. Kilo ve selülit probleminden kurtulmak için pek çok çare deneniyor, çeşitli diyetler yapılıyor, çeşitli markalara ait selülit kremleri kullanılıyor. Ancak uzmanlar denetiminde olursa çözüm olabileceği belirtilen bu yöntemlerin yanı sıra birçok cihaz da bu konuya önemli bir katkı sağlıyor.

Selülit Nedir ?


Selülit cildinizin bağ dokusu olarak tanımlanan katmanında ağrılı özellikte olan yapıların oluşması ile ilerleyen ve cildin en üst tabakası olan epidermiste klasik portakal kabuğu görünümünün oluşmasına neden olan bir problemdir. Selülit genellikle kadınların çoğunda gözlenir ve yaşa bağlı olarak bir artış oluşabilir.

Selülitin gelişmesinde esas olarak üç aşama belirlenmiştir. Bunlardan birincisinde, dolaşım bozukluğunun oluşmasıdır. Damarlardan dokulara sızın sıvı dokulara dolar ve acılı duyarlı bir cilt oluşturur. İkinci aşamada, doku sıvısının artışı ile oluşan ödem miktarı fazlalaşır. Selülit gelişiminin son aşamasında cilt altındaki dokularda biriken sıvı ve elektrolitler vücut tarafından kullanılamaz ve o bölgeye yerleşerek selülit gelişimini sağlar.

Selülit genellikle bacak, kalça, dizin yan kısımları, kolların üst kısmı ve göbekte oluşabilmektedir.


Selülit Neden Olur ?


1) Genetik faktörler, bazı kişiler genetik yatkınlıkları nedeni ile selülit geliştirmeye daha meyillidir. Bu durum anne ve babanızdan alınan genlerin neden olduğu kalıtsal özellikteki bir yatkınlık durumudur.
2) Hormon bozukları
3) Kan dolaşımı bozukları
4) Bağ dokusu zayıflığı
5) Beslenme tarzı, aşırı kahve, kola, alkol tüketilmesi
6) Hareketsiz bir yaşam tarzı
7) Psikolojik faktörler

Selülit Hangi Yaşlarda Sıklıkla Ortaya Çıkar?


Yapılan epidemiyolojik analizler sonucunda selülitin yaşa bağlı olarak artış gösterdiği belirlenmiş ve aşağıdaki değerler elde edilmiştir. Buna göre selülit;

1) Gelişim dönemi vakalarında % 12'de
2) Hamilelikte vakaların % 20' si
3) Menopoz önce ve sonra vakaların % 25' i
4) Tüm yaşlarda vakaların % 43' ü olarak
5) Şişman, normal veya zayıf kadınlar eşit oranda selülit ten etkilenirler.


Selülit Gelişmesini Nasıl Önleriz ?


Selülitin başlangıç aşamalarında erken önlem alınırsa ilerlemesini ve daha ileri olan ikinci seviyeye doğru ilerlemesini önleyebiliriz.

1) Bunun için günde 1,5-2 litre su içmeliyiz böylelikle vücutta biriken toksinleri atarız.

2) Kalorisi düşük olan yiyecekler tüketmeliyiz ve magnezyum, silisyum, fosfor içeren besinleri tüketmeliyiz. Magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum ise  dokuları kuvvetlendirir. Bunlara ek olarak vücudun fazla suyu atabilmesi için beyaz ve kırmızı turp, maydonoz, kereviz, çilek, greyfurt yenilmesi gerekmektedir. Selüliti engelleyen yiyecekleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

4) Spor yaparak kan dolaşımı bozukluğunu ortadan kaldırabiliriz. Özellikle selülit tedavisinde yürüyüş, tenis, yüzme, jimnastik gibi  sporların yapılmasının son derece etkili olduğu biliniyor.

5) Günde 10 dakika fırça veya eldiven yardımıyla dairesel ve kalbe doğru hareketlerle, kalça, bacaklara ve kollara masaj yapın. Bu masaj kan dolaşımını hızlandırır. Buz küpleriyle de masaj yapabilirsiniz ki buz ödemi çözmekte etkilidir. Masajdan sonra selülit kremlerini masaj şeklinde vücudunuza yedirin. Ticari selülit kremlerini deneyebileceğiniz gibi evde kendinizde bu amaçla bir selülit kremi oluşturabilirsiniz.

Selülit için önerilen fırça masajı hakkında bilgi almak için selülit ve fırça masajı yazımızı okuyabilirsiniz

Evde yapabileceğiniz pratik bir selülit kremi örneği; greyfurt, karanfil, portakal, nane yağlarını karıştırarak kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı duştan ve masajdan sonra kullanabilirsiniz.

6) İleri seviyede selülitleriniz varsa uzmanlardan destek almak sizin için daha etkili bir çözüm olabilir.

Önümüz yaz, deniz kum güneş zamanı yaklaşıyor. Sağlığınız için hemen önlem almanızı tavsiye ederiz. Çünkü selülitlerden kurtulmak kısa sürede gerçekleşebilecek bir durum değildir ve bir süre uyguladığınız selülit giderici tedaviye devam etmeniz gerektiğinden şimdiden selülitler için önlem almaya başlayabilir gerekli araştırmaları yapmanız yaz mevsimini daha rahat bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.






İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

İpeksi bir cilt için nasıl olur

Cilt lekelerinden kurtulmak

Bio Oil Cilt Bakım Yağı Özellikleri

Sağlıklı bir cilt için 5 pratik ipucu

Önceki yazımızda istenmeyen tüylerden kurtulma yöntemlerinden bahsetmiştik. Okumak için yazı üzerine tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1