24 Ekim 2014 Cuma

Selülite fırçalı çözüm

Selülit kadınların başlıca belası olan bir durumdur. Selülitten korunmak için bacaklarınızı banyo sonrası tamamen kurulamayıp hafif nemli bırakmak, bir nemlendirici kullanarak nemi cildinize hapsetmek, selülitten korunmanıza yardımcı olabilir. Banyo sonrasındaki sellülitten koruyan bu çözüme ek olarak banyodan önce de yapabileceğiniz önemli bir diğer uygulamada, bir fırça yardımı ile cildinizi ıslatmadan önce yapacağınız hafif masaj ya da kuru fırçalama yöntemidir.

Vücudunuzu, selülite yol açan ve çatlaklara kapıyı aralayan hasardan korumanın son metodu; dış etkenlere karşı ilk savunma hattınızı koruma altına almaktır. Cildimizdeki önemli bileşenleri kaybettiğimizde, serbest radikal veya enflamasyona neden olan hasara izin verdiğimizde dokularımız zayıflar, selülite ortam hazırlar. Hasarı dışarıda, suyu içeride tutmak istiyorsak stratum corneum'umuzun (epidermis tabakasının en üst kısmı) güçlü ve canlı olması gerekir. Stratum corneum'daki hücreler yaşlandıkça ve buna bağlı olarak kurudukça cilt bariyer fonksiyonunu kaybeder. Ne yazık ki, yaşlandıkça hücre yenileme hızımız azalır. Stratum corneum suyu hiçbir şekilde tutmayan hücrelerle dolar. 20 yaşına geldiğimizde ve nadiren daha erken, cildimize biraz destek vermek gerekli hale gelir.





Ölü cilt tabakasından kurtulun


Vücudumuzun çevreleyen, cilt bariyerini güçlendirmenin en iyi yolu soyma işlemidir. Yani yüzeyde bulunan ölü ve etkisiz hücreleri ortadan kaldırarak vücudumuza yenilerini üretmesi için sinyal vermek. Böylece cildimizin yüzeyi; genç, nemli ve etkin hücrelerle dolacaktır. Parıldayan ve sağlıklı bir cilt için stratum corneum'un olabildiğince genç hücrelerle donatılması gerekir. Soyma işlemi uygulanmadığında yaşlı ve ölü hücreler birikerek donuk ve soluk bir cilt rengine neden olur, yüzde kırışıklık ve vücutta selülit gibi kusurları ortaya çıkarır. Soyma işlemi, lif gibi sert bir sünger, doğal kıllardan yapılmış fırça ya da jojoba tanesi veya kayısı tohumu gibi hassas aşındırıcı maddeler içeren nazik temizleyicilerin kullanımıyla gerçekleştirilir.  

Her gün ya da her iki günde bir, banyodan önce mekanik soyma uygulamak; sadece kan akımını hızlandırmak ve cildinizi soymak için değil, aynı zamanda duştan sonra selülite karşı sürdüğünüz her türlü ürünün de daha kolay emilmesini sağlamak için mükemmel bir yoldur.



Selülit ve çatlak problemi olan ciltlerde kuru fırçalama


Selülit ve çatlak problemi olan ciltler için en etkili soyma tedavisi; kuru cilt fırçalamadır. Bu tekniğin düzenli kullanımı sadece vücutta ölü hücrelerin ortadan kaldırılmasına yaramaz, aynı zamanda etkilenen bölgelerdeki kan akımını artırır ve lenf sisteminin biriken toksinleri ortadan kaldırma kabiliyetini artırır. Cildinizi günde bir kere, tercihen banyodan önce fırçalamanızı öneririm. Fırçanın doğal kıllardan yapılmış olmasına özen göstermelisiniz. Fırçayı problemli bölgelerin üzerinde kalbe doğru bir ya da iki kere sürtün. Mesela basen ve popoda yukarıya doğru fırçalama yapın. Mide de biraz daha nazik şekilde saat yönünde dairesel fırçalama yapın. Fırçalama seansında yaptığınız duşun ardından nemlendirici, canlandırıcı ve besleyici bir vücut kremi kullanın. Kuru cilt fırçalama, selülit tedavisinde bir üçlü aksiyon metodudur. 

Önce soyucu etki gösterir. İkinci olarak damarları canlandırır, bildiğimiz gibi kan dolaşımındaki yetersizlik selülitin ilk belirtilerinden biridir. Ve son olarak cilt fırçalama, lenf sistemini uyarır. Atıkların ve toksik maddelerin vücuttan atılması lenf nodüllerinin görevidir. 


Nemlendirici içeren sabunlar


Birçok insan selülit ve çatlak oluşumuna zemin hazırlayan nemsiz bir cilde sahiptir. İyi bir nemlendirici; kuru ve yıpranmış cilt yüzeyine uygulandığında yıpranmış dokuları doldurarak ve güçlendirerek bariyer fonksiyonuna kuvvet katar. Bu yolla cildin koruyucu kılıfına destek vermiş olur. İdeal bir nemlendirici, antioksidan ve anti enflamatuvar maddeler içerir. Selülit tedavisinde kullanılan bir nemlendirici, ayrıca kırmızı biber ve acı biber gibi kan akımını hızlandıran maddeler de içerir. Ayrıca cildin yüzeyini yıpratıcı malzemeler kullanarak veya fazla temizleme sebebiyle kurutmaktan kaçınmak önemlidir. Olabildiğince nazik ürünler kullanmanız önemlidir. Cildinizin dokusu kuru ve tahriş olmuş ise duş esnesında özellikle nemlendirici içeren bir sabun kullanmaya başlayın. 


Tabiki Doğrudan Güneş Işınlarına Fazla Maruz Kalmayın


Güneş ışınları sadece cilt kuruluğu, kırışıklık ve aşırı pigmentasyona neden olmaz; aynı zamanda cilt hücreleri ve bağdokuyu güçsüzleştiren serbest radikal hasarına da sebep olur. Selülite neden olan hasarı ortadan kaldırmak için; vücudun direkt güneşe maruz kalan bölgelerinde UVB ışınlarından ve UVA dalgalarından koruyan bir güneş koruması kullanmak gerekir.


Sabah/Howard Murad





Diğer yazılar

Cilt lekelerinden kurtulmanın yolları

Yıllara Meydan Okuyun

Cilt Bakımı için 11 tavsiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1