21 Mart 2016 Pazartesi

Cilt lekeleri neden oluşur ve nasıl geçer?

cilt lekesi gunes lekesi
Cilt lekesi dediğimizde aklımıza gelen ilk durum özellikle güneşte fazla süre kaldığımız yaz aylarında hepimizin karşılaştığı bir sorun olan güneş lekeleri kaynaklı. Ancak cilt lekesi sadece güneş lekeleri ile sınırlı değil. Bunun yanında cilt lekesi olarak dikkate alınan çiller, sivilce veya akne lekesi, yaşlanmaya bağlı ortaya çıkmaya başlayan kahverengi lekeler, doğuştan gelen cilt lekeleri ve hamilelik sırasında ortaya çıkan lekelenmelerde cilt lekesi kategorisinde yer almaktadır.







Cilt lekelerinin oluşma nedenleri nelerdir?


Ciltte oluşan lekelerin nedeni derimizde renk farklılaşmasının oluşmasıdır. Cildimize rengini veren melanin pigmenti cildin belirli bölgelerinde daha fazla sentezlenerek bu kısımlarda birikir. Buna bağlı olarak da melanin pigmentinin biriktiği yerler diğer kısımlara kıyasla daha koyu renkte görülürler. Peki ciltte melanin birikmesiyle cilt lekelerinin oluşmasına yol açan nedenler nelerdir ?
Bu etkenlerden biri güneşte uzun süre kalmaktır. Cildimiz kendisini güneşten gelen ışınlara karşı korumak amacıyla melanin sentezini arttırır ve buna bağlı olarak bronzlaşma dediğimiz durum oluşur. Ancak bazı durumlarda bu artış lokal olarak bazı bölgelerde daha fazla olur ve bu kısımların rengi daha koyu kalır.

Güneşe maruz kalmanın yanında kalıtsal bazı özelliklerde cilt lekelerinin oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca cilt bakımı amacıyla kullanılan bazı kimyasal içerikli maddeler ve bazı ilaçlar cilt lekelerinin oluşmasını arttırabilir veya güneşe karşı hassasiyet gelişmesine neden olabilirler. Ek olarak solaryum gibi bronzlaşmayı sağlayan yöntemlerde zamanla kişide cilt lekelerinin oluşmasına neden olabileceği gibi uygun olmayan koşullarda ve gerekli donanım/bilgi eksikliğinde yapılan uygulamalar kişinin cilt lekesi geliştirebilme potansiyelini artırabileceği unutulmamalıdır. Hatta bazı durumlarda cilt lekelerinden ziyade cilt yanıklarına bile neden olabilir. Cilt lekelerinin oluşma nedenlerini özetleyecek olursak;

1- Güneşe maruz kalma

2- Kullanılan kimyasal içerikli maddeler

3- Bazı ilaçlar

4- Solaryum gibi bronzlaşma yöntemleri olarak sıralayabiliriz.

Cilt lekesinin oluşmasına neden olan faktörleri yukarıda sıraladık. Bu faktörleri bildiğimize göre bunlardan kaçınarak cildimizde lekelenmenin oluşmasını engelleyerek önüne geçmiş olabiliriz.  Dolayısı ile daha cilt lekesi oluşmadan önlem almış oluyoruz.

Cilt lekesi denildiğinde aklımıza esasen yüz bölgesindeki lekelenmeler gelsede aslında bu lekeli bölgeler vücudun her yerinde oluşabilir. Özellikle güneşe fazlasıyla maruz kalmış ciltlerde koyu kahverengi renkte oluşan güneş lekeleri, ultraviyole ışınlara çok fazla maruz kalma sonucunda ortaya çıkarlar.

Cilt lekelerinin oluşma nedenlerinden bahsettik. Cilt lekelerinin oluşması için önlem alabileceğimizi de vurguladık. Peki cildimizde oluşmuş olan lekeler için neler yapmak gerekir. Şimdi gelelim cilt lekeleri nasıl geçer sorusuna yanıt vermeye.

Cilt lekeleri nasıl geçer?


Cilt lekelerinin geçmesinde etkili olan çeşitli yöntemler bulunmakla birlikte bunların genel olarak, medikal cilt lekesi tedavileri, cilt lekeleri için maskeler ve cilt lekeleri için bitkisel yöntemler olarak ana başlıkta toplayabiliriz.  Bu belirtilen tekniklerle cilt lekelerine çözüm bulabilirsiniz.

Medikal cilt lekesi tedavileri nelerdir?


Bu yöntemlerde genellikle asidik özelliğe sahip ürünler kullanılarak cildin üst tabakasının soyulması işlemi yapılır.

Asidik özelliğe sahip sirke ile evde hazırlayabileceğiniz soyucu özellikteki maskelerde bu işlemi yaparak cildinizde koyu leke içeren tabakanın soyulması gerçekleştirilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta bu şekilde uygulama cildinizi tahriş edebilir, fazla asidik özellikte ise kullandığınız ürün cildinize zarar verebilir.

Asitik özelliğe sahip olan bazı meyve sularıda cildin renginin açılmasında etkili olabilir. Bu meyve suları cilt lekelerinden kurtulmak için kullanılabileceği gibi sivilce lekelerinin de ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Ancak bu ürünlerin dikkatsiz kullanımı yüzünüzde veya cildinizde kızarıklıkların oluşmasına neden olarak hassaslaşmasına yol açabilir. Asidik özellikteki elma sirkesinin faydaları ve cilt bakımınız için kullanma yöntemleri için Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kimyasal Peeling Yöntemi ile Cilt lekelerinden kurtulmak


Kimsayal peeling yönteminde derinin üstte kalan tabakası soyulur ve lekeli kısım uzaklaştırılır. Böylece alttaki yeni ve düzgün cilt yapısı açığa çıkar. Ancak bu yöntemde kullanılan kimyasalın özelliğine ve cildinizin hassasiyet derecesine bağlı olarak, kızarıklık, kabukanma, yanma gibi yan etkiler oluşturabilir. Bu nedenle hassas bir cilt yapısına sahipseniz uzman doktor kontrolünde uygulamanız yararınıza olacaktır.

Lazer ile Cilt Lekelerinden Kurtulmak


Cilt lekelerinin bir diğer çözümüde Lazer tedavisi. Lazer uygulamasında da peeling de olduğu gibi derinin üst tabakasında soyulma gerçekleş,yor ve alttaki yeni cilt tabakası açığa çıkıyor. Cilt lekelerinden lazer ile kurtulmak kolay ancak bazı yan etkilerini unutmamak gerekir. Bu yan etkiler kaşıntı, ağrı, yanma, hassasiyet gelişmesi, kabuklanma şeklinde sıralanabilir. Bu nedenle okuyorsanız veya çalışıyorsanız lazer tedavisini tatilin uzun olduğu yaz döneminde veya yıllık izin tarihinizde yaptırmanız sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü yan etkiler geçene kadar eve kapanmak zorunda kalabilirsiniz.

Lazer ile cilt lekesi tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgiye Cilt Lekeleri için Lazer Tedavisi başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mezoterapi ile cilt lekesi tedavisi


Mezoterapi olarak bilinen işlemde cilt altına bazı vitaminleri içeren özel solüsyonler enjekte edilir. Böylelikle ciltteki hücrelerin yenilenmesi sağlanır. Böylelikle cilt lekelerinin ortadan kalkması için bir uyarı verilmiş oluyor.


Cilt Lekesi Kremleri


Eczanelerde satılan bazı kremler cilt lekelerinin giderilmesine yönelik olarak geliştirilmiştir. Bu kremleri uygulayarak cilt renginizin açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu kremler güneş lekeleri, akne veya sivilce lekelerine etki ederek görünümün düzeltilmesini sağlıyorlar. cilt lekeleri için geliştirilmi bazı kremlerin bloğumuzdaki inceleme sayfalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Viaxi Renk Açıcı Cilt Bakım Kremi - Viaxi Whitenning Cream

Loreal Paris Revitalift Magic Blur Kapatıcı

NEOSTRATA Cilt Görünümünü Düzeltici Krem

Cilt lekelerine maske ile çözüm


Evde kendinizin hazırlayabileceği maskelerle cilt lekelerine bir çözüm bulabilirsiniz. Bu maskelerin hazırlanışında çeşitli bitkiler kullanılmaktadır. Lazer tedavsi veya peeling gibi yöntemlere kıyasla daha geç etki gösterse de tam olarak etkileri belirli bir süre kullandıktan sonra ortaya çıkıyor. Hatta bu bitkisel kürlerin bazıları ciltte kırışıklık, kuruluk vb. başka sorunlara da iyi gelebiliyor.


Cilt Lekelerine Limon Maskesi


Cilt lekeleri için evde hazırlayabileceğiniz bu maske için maydanoz ve taze sıkılmış limon suyu gerekmektedir.


Limon maskesi nasıl hazırlanır?


Maydanozu doğrayıp kaynar suya atın ve 15 dakika kadar kaynatın. Soğuduktan sonra süzün. İçerisine 5 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı yüzünüzdeki lekeleri azaltmak için her gün pamuk yardımıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Limon asidik özelliği nedeni ile lekelerin görüntüsünün azalmasına neden olacaktır.

Limonun cilt sağlığı üzerindeki etkilerini Limon Suyunun Faydaları Nelerdir isimli yazımızda bulabilirsiniz.

Cilt lekeleri için soğan ve kil maskesi


Cilt lekeleri için soğan ve kil maskesini hazırlamak için 1 yemek kaşığı kafur yağı, 2 yemek kaşığı rendelenmiş maydanoz, 2 yemek kaşığı rendelenmiş salatalık, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan ve 1 çorba kaşığı kile ihtiyacınız var.

Cilt lekeleri için soğan ve kil maskesi nasıl hazırlanır?


Yukarıda belirtilen malzemelerin tümünü karıştırın ve yüzünüze ya da sadece lekeli bölgeye sürün. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. Maskeyi 2 hafta düzenli olarak kullanırsanız olumlu etkilerini görebilirsiniz.

İpeksi görünen bir cilt başlıklı yazımızda diğer tavsiyeleri bulabilirsiniz.

Güneş Lekelerine Çözüm


Güneş lekeleri için neler yapılabilir? Cilt lekelerinin çeşitli sınıfları (güneş lekesi, akne sivilce lekesi gibi) olduğunu daha önce belirtmiştik. Güneş lekeleri için kullanılabilecek pratik yöntemler nelerdir diye merak ediyorsanız cevabını yazının devamında sizlerle paylaşacağız.

Cilt lekelerinden kurtulmanın diğer yollarını anlattığımız Cilt lekelerinden kurtulmanın yolları başlılı yazımızda bulabilirsiniz.







Güneş lekeleri nasıl geçer?


Güneş lekelerinin giderilmesi için çeşitli doğal yöntemler bulunaktadır. Bunlar içerisinde lekelerin üzerine uygulayacağınız maskeler en başta gelmektedir. Güneş lekeleri için dğal maske önerileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

1- Güneş lekeleri için karbonatlı maske

2-Güneş lekeleri için yoğurt maskesi

3-Güneş lekeleri için maydanoz maskesi

4-Güneş lekeleri için soğan ve sirke maskesi

Şimdi gelelim güneş lekeleri üzerine etkili olan bu maskelerin nasıl hazırlanıp uygulanacağına. Unutmadan belirtelim bu maskeleri uygularken bol miktarda su tüketin ve güneşe çıkarken güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin.

1- Güneş lekeleri için karbonatlı maske hazırlanışı


1 yemek kaşığı yoğurt içerisine 1 çay kaşığı karbonat ilave ediyoruz. Bu karışımı güneş lekeleri üzerine uygulayıp, yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra bol su ile duruluyoruz. Bu Yoğur ve karbonat içerin bu karışımı haftada bir uygulayabilirsiniz. Ve zamanla cilt lekelerinin renklerinin açıldığına şahit olacaksınız.

2-Güneş lekeleri için yoğurt maskesi hazırlanışı


1 adet yumurtanın beyazını köpürene kadar çırpın. İçerisine 1 tatlı kaşığı süzme yoğurdu ilave edin ve iyice karıştırın. Son olarak 3 damla limon suyu ekleyin. Elde ettiğiniz bu maskeyi güneş lekelerinizin üzerine sürün ve bekleyin. Maske cildinizde kuruyunca nemli pamukla temizleyip daha sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu maskeyi 4-5 günde 1defa uygulayabilirsiniz ve her 4 uygulamadan sonra en az 15 günlük ara vermelisiniz.

Yumurtanın cilt bakımındaki önemini ve uygulama şekilleri hakkında detaylı bilgiye Yumurta ile Cilt Bakımı başlıklı sayfamızda bulabilbilrsiniz.

3-Güneş lekeleri için maydanoz maskesi hazırlanışı


Yarım maydanozu doğrayın ve içerisine 1 çorba kaşığı yoğurt ile 1 dilim limon ekleyip karıştırın. Bu maskeyi cildinize ovalayarak sürün 30 dakika bekletin. 3 günde 1 defa bu maskeyi cildinize uygulayabilirsiniz.

4-Güneş lekeleri için soğan ve sirke maskesi hazırlanışı


Bu maske orta boy bir soğanın rendelenmesiyle çıkan suyun içerisine yarım çay bardağı elma sirkesi konularak yapılıyor, pamukla bu karışımı cildinizdeki lekelere uygulayıp yarım saat bekletebilirsiniz.
Elma sirkesi aslında tek başınada cilt lekelerinden kurtulmanızda etkili olabilir. Bunun için Elma ve cilt bakımı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Belirttiğimiz yöntemlere ek olarak yediklerinize dikkat etmeniz hem cilt sağlığını korumak için hem de genel sağlık durumunu olumlu derecede etkileyecektir. A, E ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri daha fazla tüketmeye bakın, renkli sebzeleri havuç, kırmızı lahana, domates gibi salatada tercih edin ve bol miktarda tüketin.

Diğer yazılar;

Canlı ve Parlak Bir Cilt İçin Neler Yapılmalı

Cilt Bakımında Argan Yağı Kullanımı

Yağlı Ciltlere La Roche Posay Effaclar A.I

Yağlı Ciltler İçin Matlaştırıcı - La Roche Posay Effaclar Mat

Nemlendirici Bakım Kremi - La Roche Posay Effaclar H



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1