6 Ekim 2014 Pazartesi

Yüzünüz için Cilt Bakımı Hakkında Doğrular


Yüzünüz için kullanabileceğiniz pek çok ürün bulunmaktadır. Mevcut anti-aging kremler, nemlendiriciler, losyonlar, serumlar, exfoliatorler ve temizlik için binlerce ürünü marketlerde bulabilirsiniz. Ancak bunları seçerken nelere dikkat edilmeli işte cevapları burada..

Cildizin için doğru ürünleri bulun. İşin sırrı nedir ?

Kalıp ve sıvı sabunlar, şampuanlar


Çoğu kalıp sabun tahriş zamanla ederek ve cilt kurumasına neden olabilir. Çünkü bu ürünlerin içerdiği bazı temizleyici özellikteki maddeler zamanla cildin kurumasını ve krışıklıkların artmasını sağlar. Sıvı yüz temizleyiciler veya köpük şeklindeki ürünler, daha iyi tercih olabilir. Bu ürünler yüzünüzü temizlediği gibi aynı zamanda bazıları yüzünüzde nemlendirici etki de yapar.





Eğer sabun kullanmada ısrar edilirse, zamanla cildi kurutabilir. Özellikle sodyum lauryl sülfat içeren sabunlardan kaçının. Bunun yerine, gliserin ve bitki bazlı yağlar gibi içeriklerle desteklenmiş sabunları ve  nemlendiricileri tercih edin.

Eğer yüzünüzde yağlı bir cilde sahipseniz veya sivilceler varsa, gözenekleri açan yardımcı ürünler kullanmak etkili olabilir. Bunlar, benzoil peroksit gibi ölü hücreleri temizleyen ve salisilik asit içeren bir temizleyicilerdir.

Anti-Aging Kremler


Retinoidler ve üstün nemlendiriciler yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı  mıdır ?

Bu ürünlerin içerisindekiler hücre yenilenmesini artırarak, kollajen oluşumunu sağlıyor. Başka bir bileşik, GABA (gama-amino butirik asit) ise bir nörotransmitter olarak iş ögrerek geçici kırışıklıkları gidermek için sinir düzeyinde fonksiyon gösteriyor.

A vitamini ve türevleri gibi moleküller retinil propionat veya retinol içeren kremler kullanabilirsiniz.

Bu moleküller, peptidler ya da protein özelliğindeki yapılar, pürüzsüz düzensiz bir dokunun oluşmasına yardım ederek cildin elastikiyetini başka bir ifade ile esnekliğini arttırır.
Satın alacağınız ürünlerin etiketlerine bakarak, anti-aging kremlerin içindekiler listesinde KTTS, bakır peptitler, ve palmitoyl oligopeptid (PAL) olmasına dikkat edin. Bloğumuzda incelemesi bulunan yaşlanma karşıtı kremler:

Yaşlanma Karşıtı Gece Bakım Kremi (Loreal)

Yaşlanma Karşıtı Krem (Loreal Paris Revitalift Lazer X3)

Yaşlanma Karşıtı Gece Kremi (Vichy Liftactiv Retinol Anti Aging)

Yaşlanmaya Karşı Q10 Gözaltı Kremi (Sebamed) 

Nemlendiriciler

Yüzünüz sürekli kirli havaya maruz kalmakta ve nem kaybı oluşmaktadır. Eski moda nemlendiricilerden biri olan vazelin ucuz bir önlem olarak yıllardır kullanılmaktadır. Ancak vazelin nemlendirici olarak etkili olmasına rağmen çok aşırı derecede yağlanmaya neden olur.

Yumuşatıcılar ve nemlendiriciler ile yağlanma etkisi olmadan cildi nemlendirmek önemlidir. Nemlendiriciler ve yumuşatıcılar cildin daha bebeksi bir görünüme kavuşmasını sağlarken aynı zamanda cildin nemini korumasına da yardımcı olur. İkisini birlikte kullanarak, yani hem nemlendirici hem de yumuşatıcı özellikteki ürünleri, göz çevresinde veya boyundaki ince çizgileri en aza indirebilirsiniz.

Birçok cilt bakım ürünleri cildinizi nemlendirerek anti-aging amaçlı faydalar sağlayabilir.

Örneğin Gliserin içeren ürünler, yüzünüzdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirerek etki gösterirken, hyaluronik asit içeren kremler ise cildi dolgunlaştırıcı etki gösterir.


Exfoliatorlar (Aşındırıcılar) ve losyonlar


Nemlendiriciler ve serumlar içindeki malzemelerin etkin çalışması için cildin en dış tabakası yoluyla almak zorundadır. Bir exfoliator ya da aşındırıcı haftada iki kez kullanarak kremlerin deri içerisine  nüfuz etmesi sağlanabilir. Eksfoliatör kremler, ölü cilt hücrelerinin sıyrılmasını ve uzaklaşmasını sağlayarak yardımcı olur. Ayrıca cildinizin daha pürüzsüz ve daha az lekeli görünmesine yardımcı olur. Bazı hepsi bir arada özellikteki cilt temizleyiciler ve eksfoliatörler her gün kullanılabilecek kadar hafif etkilidir.

Ancak etkili ve daha yumuşak bir eksfoliatör tercihi için, glikolik asit, laktik asit, salisilik asit veya malik asit içeren ürünlere bakabilirsiniz.

Avon soya fasülyesi özlü e vitaminli yüz kremi 

Avon Anew Hydro Advance Nemlendirici Krem

Antioksidan Kremler


Kremlerin birçoğu cilt hücrelerine zarar veren serbest radikalleri önlemeye yardımcı olan antioksidanlar içerir. Bu tür kremler kırışıklıkları, solgunluğu ve güneş hasarının diğer belirtileri azaltmak için kullanılabilir. Ancak bu konuda fazla bilimsel çalışma yoktur ve bunların gerçekten etkisini kanıtlamak oldukça zordur.

Eğer, antioksidan yüz kremleri denemek istiyorsanız,  anti-inflamatuarları, antioksidanları veya antioksidan koenzim Q10, kahve yemişi özü veya soya ekstresi gibi hem niasinamid içeren ürünlere bakabilirsiniz. Dermatologlar bu maddelerin güneşin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Cilt Parlatıcılar


Meyan ekstresi veya kojik asit, içeren üst düzey kremler, çirkin görünen "yaşlılık lekelerini" hafifletmekte etkili olabilir. Ama bu ürünler lekelerden kurtulmaya tamamen yardımcı olmayabilir. İsterseniz cilt rengi üzerinde etkileri kanıtlanmış olan hidrokinon içeren kremler deneyerek yüz ve göz çevresindeki lekeleri hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Üst süzey kremlerin cilt rengini açıcı ürünlerin, %2 oranında hidrokinon içermesine yasal olarak izin verilmektedir.

Ayrıca, cıva gibi zehirli bir metal içeren herhangi bir cilt parlatıcı ürünü kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Bu ürünlerin üzerinde yer alan etikette üzerinde cıvalı klorür, civa klorür, Kalomel, civa, Mercurio, ya da mercuri olarak civanın varlığı çeşitli şekillerde belirtilebilir. Böyle bir ürün kullanıyorsanız hemen kullanmayı bırakıp el ve yüzünüzü yıkayın. Amerikada bu ürünlerin satışı tamamen yasaklandığını unutmayın.

Güneşten Koruma


Yaşlanma olarak adlandırılan görünür cilt değişikliklerinin yaklaşık %80'ni güneşten gelen ultraviyole ışığa maruz kalma sonucunda gerçekleşir. Bu nedenle Güneşin neden olduğu Güneş hasarını önlemek yüzünüz için yapabileceğiniz tek ve en önemli şeydir.

Birçok yüz nemlendiriciler ve kremler, geniş spektrumlu UVA ve UVB ışınlarını engelleyen koruyucular içerir. Amerika Dermatoloji Akademisi, güneş koruma faktörü (SPF) değeri en az 30 olan ürünlerin kullanılmasının geniş spektrumlu bir koruma sağlayacağını bildiriyor.

Güneş koruma faktörü 30 yada daha yüksek olan vücut losyonunu elbisenizin dışında açıkta kalan kol boyun yüz ve bacaklarınız için uygulayın. Uzun kollu gömlek, pantolon ve geniş kenarlı şapka kullanarak kendinizi güneşten koruyabilirsiniz. Özellikle saat 10:00 ve 14:00 arasında, güneşte fazla kalmayın, dışarıda bulunmak zorundaysanız koruyucu krem sürmeyi ihmal etmeyin

Sağlıklı bir cilt için ayrıca beslenmenizede dikkat etmelisiniz. Beslenmenin cilt üzerindeki etkileri  tahmin edebileceğiniz gibi inanılmazdır. Bu nedenle cilt sağlığı için yararlı yiyecekleri tüketmek cildinizin daha canlı ve güzel görünmesini sağlayacaktır.




İlgili diğer yazılar

Cilt bakımı: Sağlıklı bir cilt için 5 ipucu


Sağlıklı bir cilt için en iyi gıdalar nelerdir?


Bu yazıda verilen bilgileri beğendiyseniz, lütfen aşağıdaki paylaş butonlarını kullanarak facebook, twitter, LinkedIn, veya G+ üzerinden paylaşın ki daha fazla kişinin bilgiye ulaşmasına yardımcı olun. Şimdiden Teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1